lunes, 18 de febrero de 2008

No por mucho correr....

No sé si alguno se habrá fijado ya, pero el nuevo carril bici que va de El Corte Inglés a la universidad nos lo han llenado de stops. Curiosamente el stop, si no lo he malinterpretado, es para las bicis, no para los peatones, me lo expliquen por favor....

Ahora no sólo tenemos que enfrentarnos a carriles bici que tienen más curvas y semáforos que el Jarama, sino que están alterando literalmente la fluidez que es inherente a este medio nuestro de transporte ¿Alguien me puede decir qué tipo de movilidad está favoreciendo esta decisión?

O sea, que ahora un coche gira la esquina, se detiene para un peatón pero no para nosotros.... manda huevos... (como un día dijo un ministro) ¿Será que los que han tomado dicha decisión todavía no tienen muy claro esto de la movilidad sostenible? Este tipo de medida sigue favoreciendo al dichoso coche, así que desde aquí le digo a más de uno que la bicicleta es un ME-DIO-DE-TRANS-POR-TE, que de una vez por todas se deje de asociar la bicicleta al mero uso deportivo por montaña o carretera ¿Alguien se ha enterado? ¿Para cuando se nos equiaparará con los peatones?

Resumiendo, que se vende muy bien esto de que nos han puesto un carril bici la mar de majo, pero por supuesto no todo vale a cuialquier precio. Si se diseñaran las vías para los coches tal como se hace para las bicicletas.... ¡Madre mía la que se iba a liar!.... Pero eso de momento no va a ocurrir porque.... ¿Quien le pone el cascabel al gato?

Ahora sólo falta que nos digan que nunca llueve a gusto de todos, que siempre estamos llorando.

Saludos a tod@s. Perico.

jueves, 7 de febrero de 2008

Ejemplo a Seguir


A ver si los señores concejales toman nota. Más info aquí.

Actualización Aparcamientos

Acabo de actualizar la zona de aparcamientos para bicicletas en la ciudad. Me da la impresión de que últimamente se han puesto más, así que si alguien cree que falta alguno, lo más probable, que se enrolle y que lo diga...

Saludos.

Nota de Prensa


Como podéis comprobar en la foto, el martes pasado nos reunimos con el concejal de movilidad del ayuntamiento, D. Miquel Soler. A continuación os dejo la nota enviada a la prensa con las propuestas, la información que nos dio el señor concejal y la oportunidad de poder incorporarnos al foro de movilidad de esta ciudad ¡No está mal para empezar!

Saludos a tod@s.

CASTELLÓ EN BICI PROPOSA MILLORES

EN LA CIUTAT PER PROMOCIONAR LA BICICLETA

El col·lectiu es va reunir amb el regidor de Mobilitat el passat dimarts dia 5


Representants del col·lectiu Castelló en Bici es van reunir amb Miquel Soler, responsable de Mobilitat de l’Ajuntament de Castelló, per a intercanviar impressions i presentar-li una sèrie de propostes concretes per a facilitar la utilització de la bicicleta en la ciutat. Destaquem les següents:

  1. Dissenyar i començar a instal·lar ja una Xarxa d'Aparcaments per a Bicicletes per tot el municipi per a facilitar el seu ús i evitar les bicicletes nugades al mobiliari urbà.

El col·lectiu proposa a l’Ajuntament un model d’aparcament en concret: és el model universal o de U invertida. És el popular a tota Europa, amb la peculiaritat afegida de ser barat, pràctic i de molt senzilla instal·lació. També proposem que els aparcaments subterranis habiliten espai per a instal·lar aparcaments segurs de bicicletes.

  1. Que l'Ajuntament cree un Registre de bicicletes, com ja funciona a Barcelona, San Sebastián i Sevilla, per tal de prevenir el robatori de bicicletes i facilitar la recuperació per part del propietari. El sistema consisteix en registrar i marcar la bicicleta i en incloure les dades de la bici i de l’usuari en un sistema informàtic que gestiona l’Ajuntament.

  2. Vies ciclistes: planificar una Xarxa de Vies Ciclistes municipals, a mig i llarg termini, que siga completa i que connecte els principals punts generadors i receptors de desplaçaments urbans.

  3. Centres educatius: a) instal·lar aparcaments bici interiors en tots els col·legis i instituts; b) oferir un programa permanent d'Educació Vial específica per a la bicicleta; c) impulsar els projectes de Camí Escolar en els centres que els tinguen.

  4. Aprovació d’una ordenança municipal favorable a l’ús de la bicicleta. Aquesta normativa haurà de donar cobertura a la circulació en bicicleta i regular l’ús dels carrils bici, la convivència amb els vianants, l’ús de remolcs, l’aparcament, etc..

L’encontre va servir el regidor per a informar-nos de la marxa dels treballs d’elaboració del Pla de Mobilitat que està realitzant una consultora, a la qual es va comprometre a transmetre les nostres propostes. També ens va comentar el pròxim funcionament del TVRCAS i el resultat que està tenint el Bicicas.

Com a resultat pràctic més immediat, cal destacar que el regidor ens va oferir de formar part del Fòrum de Mobilitat municipal, que té previst convocar-lo el mes de març. Al respecte, valorem positivament aquesta invitació perquè considerem necessari que la bicicleta hi estiga representada. I esperem que aquest òrgan de participació servisca per a consensuar i dur a la pràctica propostes com aquestes aposten per un model de ciutat més amable i tranquil·la per a les persones.



Castelló en Bici és un col·lectiu de persones usuàries de la bicicleta, de Castelló i d’altres municipis de l’àrea metropolitana i de la província. Usem la bicicleta com a mitjà de transport urbà, de forma habitual, perquè considerem que és una solució real, efectiva i quotidiana als problemes que causa el tràfic de cotxes a les ciutats. Els objectius de Castelló en Bici són, d’una banda, millorar les condicions actuals dels carrers de les nostres ciutats per a la circulació ciclista i, d’altra, treballar per a eliminar els prejudicis existents sobre la bicicleta i dignificar-la socialment.

El col·lectiu Castelló en Bici forma part de ConBici, la Coordinadora Ibèrica en Defensa de la Bicicleta.