Perico.
¿Sabías que el motor más eficiente con el que te puedes encontrar es el de la bicicleta? Pues desde aquí pretendemos promover su uso. Porque creemos en un ciudad más limpia, sin humos, más tranquila, sin ruidos. Porque creemos en otra forma de transporte más responsable y sostenible. Esperamos poder verte en breve sobre dos ruedas ¡Anímate!
martes, 30 de diciembre de 2008
Vuestros Coches me Tienen Frito, sobre todo hoy...
Perico.
sábado, 6 de diciembre de 2008
Comienza Un Nuevo Camino
Lo que comenzó siendo una idea de un par de colegas de curro, finalmente resultó en algo más grande. Lo que pretendió ser el sueño de dos por poder ver un Castellón lleno de bicis, suposo el "tropezar" con gente con ganas de cambiar las cosas, de luchar por algo mejor.
Un saludo bien fuerte a todos. Pedro alias "Perico".
miércoles, 26 de noviembre de 2008
Jornades Mobilitat d'Almassora
sábado, 22 de noviembre de 2008
¿Conduces o te Conducen?
martes, 11 de noviembre de 2008
Creuar en diagonal
La ciutat de Los Angeles ha instal·lat 10 interseccions que milloren la seguretat de vianants i ciclistes. Com es pot veure en el vídeo, tenen diferents fases per on es pot creuar en qualsevol direcció, incloent diagonalment. No és una mesura nova ja que es van instal·lar en l'any 1956 però es van retirar dos anys més tard perqu÷e els ingeniers de la ciutat van dir que dificultava el transit dels vehicles. Han hagut de passar 50 anys per donar-se compte de que la seguretat dels vianats és més important.
lunes, 10 de noviembre de 2008
Una de Hipócritas ¿Algo que alegar señor político?
domingo, 9 de noviembre de 2008
El arbol de las bicis ;-))))
Las ideas fluyen libremente por la red sólo hay que buscar y adaptar (otra cosa diferente es hacer como propia una idea que es fruto de la reflexión de otros ... pero esto es una historia cómica más).
Para dar solución a la problemática de los robos de las bicicletas sólo hay que sentarse y hacer una lista de posibles soluciones para lugares específicos:
- Parking públicos con tarifa 0€ para las bicicletas con ubicación en zonas seguras.
- Parking privados con tarifa 0€ para las bicicletas con beneficios fiscales.
- Zonas públicas con parking para bicicletas con videocámaras de vigilancia (y los correspondientes carteles de aviso según reza la normativa reguladora).
- Ubicación inteligente de los parkings para bicicletas en zonas de utilización masiva de bicis (bibliotecas, universidad, parques).
- Árbol de bicicletas ;-))).
- ....
- ....
- ....
- ....
- .... y muchísimas otras soluciones posibles que sólo requieren sentarse a pensar, o a adaptar ideas, o a aplicar ideas de otros.
Reproche, oportunismo político o reivindicativo e intereses personales .... enturbian el proceso de reflexión para la obtención de la mejor solución posible ;-)))).
La prueba de la bicicleta
La Prueba de la Bicicleta es un proyecto documental en línea que busca observar cuánto tiempo dura una bicicleta sin candado en la calles de todo el mundo. Se encuentra alojado en el blog http://www.lapruebadelabicicleta.com/ desde donde se pueden ver los videos resultantes del experimento: en distintos puntos de la ciudad se dejaron bicicletas sin ningún tipo de protección, mientras una cámara grababa y cronometraba qué sucedía con ellas.
Nació en noviembre de 2007 en Buenos Aires, Argentina, una ciudad insegura, como iniciativa de la agencia de publicidad llamada Liebre Amotinada
Fuente: Wikipedia
domingo, 26 de octubre de 2008
Bicis al tren a Castelló
lunes, 22 de septiembre de 2008
Per una mobilitat més sostenible a Castelló
Hi ha qui pensa que el Dia europeu sense Cotxes (22 de setembre) hauria de desaparèixer perquè ningú fa cas i tothom agafa el vehicle contaminant com un dia més; res més lluny. Fer això seria, des de el nostre punt de vista, un error total. Molts al·leguen la manca d'un transport públic com Déu mane (en el sentit d'uns temps d'espera raonables -no més enllà de deu minuts- o preferència sobre els cotxes a l'hora de circular): no hi ha una alternativa real, aquesta raó és inqüestionable. Després tenim el grup de conductors que són incondicionals del cotxe, no ja per motius de treball o altra necessitat, sinó perqué volen anar a tot arreu asseguts sobre les quatre rodes. I és a aquest grup social minoritari al que l'Ajuntament ha de dirigir la seua gestió per tal de ficar-los barreres, en benefici de la resta de la comunitat. Per tant, considerem que l'Ajuntament de Castelló té moltes possibilitats d'actuació si realment vol promoure la mobilitat sostenible:
- Avançar cap una cultura de la mobilitat urbana on el cotxe no siga intocable i estiga per damunt del ciutadans actuant sobre les dobles files, les velocitats màximes incomplides contínuament i aplicar mesures restrictives al cotxe en benefici de vianants, ciclistes i transport públic. Com ara, crear zones peatonals i zones 30 en altres barris fora del centre històric, suprimir llocs d'estacionament per aconseguir carrils bici més eficients o deixar d'invertir milionades en aparcaments soterranis que afavoreixen encara més l'ús dels cotxes.
- Apostar decididament per la bicicleta com vehicle de transport urbà i no sols d'oci, amb la redacció d'un Pla Director de la bicicleta per a la nostra ciutat.
- No serveix de res fomentar l'ús de la bicicleta si els seus usuaris no se senten segurs en els carrers. Cal incorporar mesures específiques que facen menys perillós el trànsit i que proporcionen seguretat tant a vianants com a ciclistes i per tant pensem que s'ha de continuar amb la creació d'itineraris per a bicicletes. Els carrers ciclables (carrers tranquils compartits amb cotxes que tenen velocitat limitada a 30 ) són una bona opció, però les voreres bici (com la de l'avinguda del Rei) són nefastes per a ciclistes i vianants.Necessitem mesures valentes com les preses per l'alcalde de Benicàssim, al qual, des de aquestes línies volem reconèixer el seu treball.
- Potenciar el Bicicas (ampliar la xarxa, millorar les bicicletes, allargar horaris, connectar els punts de prèstec amb itineraris ciclables), instal·lar aparcaments per a bicicletes segurs, estables i ben senyalitzats i editar fullets informatius sobre mobilitat en bici per la ciutat (que a dia de hui pràcticament no existeixen).
- Afavorir la intermodalitat amb la introducció de aparcaments de bicicleta vigilats en estacions, com la de Renfe, i en localitzacions clau per al canvi de medi de transport.
- El troleibús està bé però una inversió tan gran no era necessària. Pensem que s'hauria d'haver destinat al servei d'autobusos urbans, que encara ha de millorar molt: disminuir els temps d'espera, condicionar carrils bus-taxi exclusius, facilitar abonaments atractius, etc. així com aprofitar les noves tecnologies mecàniques com el gas natural o biodiesel que ja són a importants ciutats com València o Barcelona.
Nosaltres, la ciutadania, no podem fer-ho; han de ser els polítics i gestors municipals, amb voluntat real i valentia.Nosaltres només podem col·laborar, amb les nostres actituds i conductes diàries, a què la ciutat avance en aquell sentit. Nosaltres, Castelló en Bici, podem, volem i estem fent-ho cada dia, quan utilitzem la bicicleta per a moure'ns per la ciutat enlloc del cotxe.
jueves, 18 de septiembre de 2008
PARK(ing) Day a Castelló
jueves, 10 de julio de 2008
La bicicleta, protagonista
martes, 1 de julio de 2008
Pedalejant al cole i per la carretera
sábado, 14 de junio de 2008
martes, 10 de junio de 2008
jueves, 29 de mayo de 2008
miércoles, 28 de mayo de 2008
jueves, 15 de mayo de 2008
Queda mucho todavía
Tenéis que pinchar en la foto para acceder al resto de imágenes. Un saludo.
P.D. Gracias Glo, sin ti este post no habría sido posible ;)
domingo, 11 de mayo de 2008
sábado, 26 de abril de 2008
Aparcament de bicicletes d'alta tecnologia.
Si es port fer això, de ben segur que en els nous aparcaments que està previst construir en Castelló es pot trovar la manera de que hi haja un espai per a les bicicletes. Per què serà que quan parlen de vehicles privats s'obliden de que les bicicletes també ho són?
viernes, 25 de abril de 2008
Curiosidades en la web
La lástima que no se puedan leer las placas, porque se lo merecen y porque son ellos los que se tienen que esconder... no nosotros. Ya está bien de tener que aguntar al imbécil de turno que no tiene ningún tipo de complejo a la hora de tirar su coche o de creerse un machote por pasarse todas las normas del tráfico por ciertas partes del cuerpo (y muchas veces, bastantes, poniendo en peligro la vida de otros ).
Saludos a tod@s.
miércoles, 2 de abril de 2008
martes, 1 de abril de 2008
Les bicicletes a Madrid
lunes, 31 de marzo de 2008
La Marjal de Castellón: Excursión en bicicleta
FECHA: Domingo, 6 de Abril, 2008.
SALIDA: 9.30 horas desde la PLAZA Ma AGUSTINA en el centro de Castellón.
VUELTA: sobre las 16 horas (flexible).
PRECIO: gratuito
EXCURSIÓN en colaboración con la ASSOCIACIÓ D’AMICS DE LA MARJAL DE CASTELLÓ
BREVE DESCRIPCIÓN:
La Marjal de Castellón tiene su origen en las antiguas tierras pantanosas, limítrofes al norte con Benicàssim y al Sur con Almassora, dedicadas al cultivo del arroz, que con el paso del tiempo se reconvirtieron en zonas dedicadas a otros cultivos como hortalizas y frutales, mediante el amontonamiento de tierras dando forma a las marjales y acequias. En los últimos años la desecación, aterramiento y urbanización incontrolada ha hecho desaparecer gran parte de este paisaje.
El itinerario transcurre por las zonas urbanizadas y aquellas otras en las que aún se puede observar el ecosistema propio de un humedal, realizándose diversas paradas para conocer su fauna y flora.
FLORA: Espadaña, carrizal, juncal, lenteja de agua, nenúfar, etc.
FAUNA: Ranas, tortuga europea, culebras de agua, lisas, gambusias y carpas (especies invasoras), escarabajo acuático, salamanquesas, serpientes de agua, garceta común, garza real, gallineta de agua, chorlitejo, abubilla, ruiseñor, jilguero, cigüeñuela, etc.
Almuerzo/parada: Parque Meridiano
Comida/parada: Parque Mediterraneo (playa)
Se recomiende llevar bocadillos/comida de casa (o se puede comer en un bar en la playa).
Distancia: 25 Km. aprox.
Localización: Partida La Fileta, La Mota, Plana- Entrilles
Duración: 4 horas aprox. (ritmo muy suave y parando a menudo por el camino).
Desnivel: inexistente, completamente llano
Dificultad: baja
Toda la explicación daremos bilingüe (inglés y castellano).
¡Esperamos que sea de vuestro interés!
INSCRIPCIÓN: ENVIAR UN E-MAIL a Birgit Weiss, QD: birgit.weiss@ono.com o llama al 625 262718.
IMPORTANTE: Tod@s l@s participantes en esta excursión lo hacen de forma libre e individual, siendo responsables de su seguridad personal y de todas las consecuencias que sus actos impliquen, sin responsabilizar en ningún momento a la “Associació d’Amics de la Marjal de Castelló” o a la organización de esa ruta.
viernes, 28 de marzo de 2008
Lo que algunos no te cuentan
Un saludo.
miércoles, 12 de marzo de 2008
Ninguneando al ciclista en los pasos para ciclistas
Normas generales y prioridad de paso de ciclistas.
Como regla general, y siempre que sus trayectorias se corten, los conductores (de bicicletas) tienen prioridad de paso para sus vehículos en la calzada y en el arcén, respecto de los peatones y animales, salvo en los casos enumerados en los artículos 65 y 66, en que deberán dejarlos pasar, llegando a detenerse si fuera necesario.
Los conductores de bicicletas tienen prioridad de paso respecto a los vehículos de motor:
Cuando circulen por un carril bici, paso para ciclistas o arcén debidamente señalizados.
Cuando para entrar en otra vía el vehículo de motor gire a derecha o izquierda, en los supuestos permitidos, y haya un ciclista en sus proximidades.
Cuando circulando en grupo, el primero haya iniciado ya el cruce o haya entrado en una glorieta.
En los demás casos serán aplicables las normas generales sobre prioridad de paso entre vehículos.
¿Por qué en Castellón existen en los pasos de ciclistas una señal minúscula de STOP para las bicicletas cuando la ley les da prioridad sobre los coches?¿Por qué los peatones en el mismo cruce y en el mismo lugar tienen preferencia sobre los coches y los ciclistas se tienen que hacer el STOP de la señal en miniatura?
Es lógico que los ciclistas tengan "pasos de ciclistas" por que son una unidad débil con respecto a los vehículos a motor y por la misma razón que los peatones tienen su paso de peatones los ciclistas tienen su paso para ciclistas (que por cierto este concepto es desconocido para la mayoría de la población), la normativa europea y la estatal lo deja bien claro, en los pasos para ciclistas, las bicicletas tienen preferencia sobre los vehículos a motor (al igual que los peatones en sus pasos de peatones).
Como curiosidad decir que en la mayoría de las intersecciones que tienen los carriles bici de Castellón (que cada vez son más y eso está muy bien) se ha ubicado una miniseñal de STOP para las bicicletas dándole la preferencia a los coches y en los pasos de peatones que hay en el mismo lugar, el peatón tiene preferencia, esto no es lógico ... ni legal, entre otras cosas porque la regulación del tráfico municipal no puede contradecir la normativa estatal.
Confío que en breve el departamento de ingeniería encargado de la señalización en Castellón tome conciencia de este problema .... porque la solución es bien sencilla .... retirar todas las miniseñales de STOP. Al fin y al cabo es un derecho que nos pertenece y nadie nos lo tiene que quitar. La solución es bien fácil.
Para ambientar este post también dejo un dibujo de un paso para ciclistas según la norma 8.2-IC de Marcas Viales.
miércoles, 5 de marzo de 2008
Magdalena vorera plena
Tenemos a un ayuntamiento que sigue siendo condescendiente con los turismos y a los cuales les sigue haciendo la cuna. Eso de que son fiestas y que hay que ser permisivo, vale, pero hasta cierto punto. Un paso adelante de la corporación sería anunciar en prensa, con la debida antelación, que durante las fiestas se va a reforzar el servicio de transporte público, sugiriendo el uso del mismo y del medio de transporte que se defiende en este blog. A partir de aquí, barreras de todo tipo a la circulación de turismos y por supuesto mano dura por parte de la policía con los estacionamientos. Pero claro, esto es impopular, luego entonces, más de lo mismo.... bla, bla, bla.....
Saludos a tod@s. Perico.
No por mucho correr... II
Por lo menos hay una noticia buena, y es que el carril bici, en el tramo que va desde Parque Ribalta hasta la estación de Renfe, de momento, los coches nos lo están respetando ¿Será porque el lunes estuvo denunciando la Policía? Me temo que sí, todavía los hay que no entienden ni de palabras ni de señales... lo cual significa que las tómbolas están funcionando...
Perico.
Valencia En Bici
Saludos a tod@s. Perico.
lunes, 18 de febrero de 2008
No por mucho correr....
Saludos a tod@s. Perico.
jueves, 7 de febrero de 2008
Actualización Aparcamientos
Saludos.
Nota de Prensa
Saludos a tod@s.
CASTELLÓ EN BICI PROPOSA MILLORES
EN LA CIUTAT PER PROMOCIONAR LA BICICLETA
El col·lectiu es va reunir amb el regidor de Mobilitat el passat dimarts dia 5
Representants del col·lectiu Castelló en Bici es van reunir amb Miquel Soler, responsable de Mobilitat de l’Ajuntament de Castelló, per a intercanviar impressions i presentar-li una sèrie de propostes concretes per a facilitar la utilització de la bicicleta en la ciutat. Destaquem les següents:
Dissenyar i començar a instal·lar ja una Xarxa d'Aparcaments per a Bicicletes per tot el municipi per a facilitar el seu ús i evitar les bicicletes nugades al mobiliari urbà.
El col·lectiu proposa a l’Ajuntament un model d’aparcament en concret: és el model universal o de U invertida. És el popular a tota Europa, amb la peculiaritat afegida de ser barat, pràctic i de molt senzilla instal·lació. També proposem que els aparcaments subterranis habiliten espai per a instal·lar aparcaments segurs de bicicletes.
Que l'Ajuntament cree un Registre de bicicletes, com ja funciona a Barcelona, San Sebastián i Sevilla, per tal de prevenir el robatori de bicicletes i facilitar la recuperació per part del propietari. El sistema consisteix en registrar i marcar la bicicleta i en incloure les dades de la bici i de l’usuari en un sistema informàtic que gestiona l’Ajuntament.
Vies ciclistes: planificar una Xarxa de Vies Ciclistes municipals, a mig i llarg termini, que siga completa i que connecte els principals punts generadors i receptors de desplaçaments urbans.
Centres educatius: a) instal·lar aparcaments bici interiors en tots els col·legis i instituts; b) oferir un programa permanent d'Educació Vial específica per a la bicicleta; c) impulsar els projectes de Camí Escolar en els centres que els tinguen.
Aprovació d’una ordenança municipal favorable a l’ús de la bicicleta. Aquesta normativa haurà de donar cobertura a la circulació en bicicleta i regular l’ús dels carrils bici, la convivència amb els vianants, l’ús de remolcs, l’aparcament, etc..
L’encontre va servir el regidor per a informar-nos de la marxa dels treballs d’elaboració del Pla de Mobilitat que està realitzant una consultora, a la qual es va comprometre a transmetre les nostres propostes. També ens va comentar el pròxim funcionament del TVRCAS i el resultat que està tenint el Bicicas.
Com a resultat pràctic més immediat, cal destacar que el regidor ens va oferir de formar part del Fòrum de Mobilitat municipal, que té previst convocar-lo el mes de març. Al respecte, valorem positivament aquesta invitació perquè considerem necessari que la bicicleta hi estiga representada. I esperem que aquest òrgan de participació servisca per a consensuar i dur a la pràctica propostes com aquestes aposten per un model de ciutat més amable i tranquil·la per a les persones.
Castelló en Bici és un col·lectiu de persones usuàries de la bicicleta, de Castelló i d’altres municipis de l’àrea metropolitana i de la província. Usem la bicicleta com a mitjà de transport urbà, de forma habitual, perquè considerem que és una solució real, efectiva i quotidiana als problemes que causa el tràfic de cotxes a les ciutats. Els objectius de Castelló en Bici són, d’una banda, millorar les condicions actuals dels carrers de les nostres ciutats per a la circulació ciclista i, d’altra, treballar per a eliminar els prejudicis existents sobre la bicicleta i dignificar-la socialment.
El col·lectiu Castelló en Bici forma part de ConBici, la Coordinadora Ibèrica en Defensa de la Bicicleta.
martes, 5 de febrero de 2008
domingo, 27 de enero de 2008
Ferrara città delle biciclette
Tot i així, la ciutat no ha deixat d'apostar per la bicicleta i intentar reduir l'ús del cotxe. Podeu consultar la web municipal de l'Oficina de la Bicicleta. Han declarat el 2008 l'anys de la bicicleta ( i dels ciclistes de Ferrara).
El centre és una zona de vianants, però accessible als ciclistes. Està augmentant progressivament la xarxa per a bicicletes dins del grans eixos de circulació, augmenta el nombre de recintes residencials per ciclistes i vianants, obre totes les vies de sentit únic als ciclistes i millora l'aparcament de les bicicletes (2.500 places gratuïtes, 330 places vigilades i 800 places a l'estació de ferrocarril).
Per veure com viuen aquesta realitat podeu veure el vídeo Movilidad en Europa: el caso de Ferrara. Aquí teniu un extracte del contingut. En el documental L'ecco della bici a partir de la visió d'un estudiant xilè es mostra la relació de la ciutat amb la bicicleta.
Només afegir que malauradament l'única semblança entre Castelló i Ferrara és la població (170.000 habitants) i que també estem en una planura.
martes, 22 de enero de 2008
Per què a Copenhague van en bici?
Via Toño de Biciclistas de Corella ens arriba la reposta al fet de per què els ciutadans de Copenhague trien la bici com mitjà de transport.
Molts podríem pensar que el preu dels carburants i el dels cotxes, més alts en Europa que en els Estats Units, podria ser una raó suficient per a explicar perquè a Copenhague s'usen tant les bicis. Malgrat això, els preus no són prohibitius per a la societat danesa i les verdaderes raons apunten cap a altres tipus de factors: munten en bici simplement perquè poden, perquè és fàcil i perquè és ràpid.
Aquestes són les conclusions d'un estudi que es publica cada dos anys en la ciutat de Copenhague: el Cycle Policy Report, una espècie de debat sobre el estat de la nación ciclista, on es medeix el progrés, s'analitzen els problemes i actualitzen els objectius. En l'informe de 2006, l'objectiu d'utilització de les bicis en el transport (treball i escolar), es va elevar del 40% al 50% per al 2015.
Però, per què van en bici? Els resultats de les estadístiques i les enquestes ho diuen clarament:
- el 54% perquè és fàcil i ràpid.
- el 19% pels beneficis de l'exercici físic.
- el 7% perquè és barat (els de la teoria del preu…)
- el 6% perquè és pràctic.
- el 1% pels beneficis ambientals.
La bici s'usa principalment com mitja de transport i no per a fer exercici:
- el 50% recorre fins a 50 km a la setmana
- el 15% recorre més de 100 km a la setmana
Dels que recorren fins a 30 km a la semana:
- el 34% l'usa per anar al treball.
- el 68% per altres motius.
- el 17% per plaer o exercici.
El ser beneficiòs per a la salut és argüit pel 38% dels enquestats. El 51% va donar raons de facilitat com segon motiu, i el 45% va dir que usava la bici per rapidesa.
La pregunta a contestar ara seria...lunes, 21 de enero de 2008
Autocrash
Manifa
11:00 Eixida - Parc de Capçalera (Esplanada front a l'embarcador)
12:00 Pont de Serrans
12:30 en la rotonda de l'Edifici Aqua (Avda de França)
13:00 Concentració - Pont de les Drassanes (amb la Batukada de Natzaret)
viernes, 18 de enero de 2008
Congestió en Copenhagen
Juan Merallo ens envia aquest video impagable. Els comentaris no tenen desperdici:
lunes, 7 de enero de 2008
Documetación
Saludos a tod@s.
sábado, 5 de enero de 2008
Castelló en bici a Localia TV
Entrevista duta a terme al col.lectiu Castelló en Bici el 13 novembre 2007